Банковите троянци крадат в рамките на 3 минути

Между 1 и 3 минути са необходими на зловредния банков софтуер Trojan.Carberp да открадне пароли и пари от сметките на жертвите, съобщи компанията за сигурност Доктор Уеб. За това знаят и около 84% от анкетираните в проучване на компанията за заплахите от банкови троянци.

Новите вируси не винаги се откриват от защитния софтуер, смятат 78% от анкетираните. Всеки час се появяват хиляди вируси и няма как антивирусният софтуер да знае за тях.

За едно денонощие в антивирусната лаборатория на Доктор Уеб постъпват средно не по-малко от 60 хиляди образци на зловредни програми.

През ноември м.г. е поставен своеобразен рекорд – за 24 часа са били регистрирани 300 000 вируса.

Участниците в анкетата се провалят на един от най-важните въпроси: при посещение на какви сайтове може да се заразят със зловреден софтуер. Две трети (66%) отговарят невярно, че това са порнографските сайтове.

Всъщност, най-често източник на зловреден код са сайтовете, посветени на технологии и комуникации, както и бизнес порталите. Сайтовете за възрастни са едва на трето място в списъка на зловредните ресурси, отбелязва Доктор Уеб.

Коментар