Когнитивни технологии помагат в борбата с рака

Когнитивните изчисления, базирани на изкуствен интелект, ще променят качеството на здравеопазването, обещава IBM. Компанията и нейните партньори – здравния център WellPoint и центърът за изследване на раковите заболявания Memorial Sloan-Kettering – обявиха първо по рода си решение за бързи здравни услуги, съобразени с нуждите на всеки пациент, което стъпна на системата Watson.

Новата технология ще помогне на медицински специалисти да анализират и използват големи обеми от данни в съчетание с клиничните познания с цел взимане на решения за лечението на пациенти. Решенията Interactive Care Insights for Oncology, WellPoint Interactive Care Guide и Interactive Care Review, свързани с интелигентната система Watson, ще подпомогнат дейността на лекари, изследователи и медицински центрове.

Interactive Care Insights for Oncology е свързан с облачна система за консултиране на базата на Watson и може да помогне на онколозите и изследователите да открият най-подходящото лечение за пациенти с раково заболяване. Системата е свързана с WellPoint Interactive Care Guide и Interactive Care Review – когнитивни системи, които ускоряват процеса за вземане на решение от страна на лекарите.

Медицински и технологични експерти са инвестирали хиляди часове в „обучението” на интелигентната система, за да може тя да възприема, анализира и тълкува значението на въведената комплексна, клинична информация с цел подобряване на качеството и ефективността на здравните услуги.

Според Американската асоциация за изследване на рака, в рамките на 2013-та година ще бъдат диагностицирани 1,6 милиона нови случая на ракови заболявания. Проучванията показват, че един от пет пациенти бива непълно или грешно диагностициран в следствие на усложнения в здравеопазването. Тези статистики, заедно с непрекъснато нарастващия обем на медицински данни и информация, изправят здравната индустрия пред сериозно предизвикателство, което Watson-базираните системи могат да решат.

Коментар