САЩ ще дават медал за военни кибер заслуги

Министерство на отбраната на САЩ учреди награда – медал за войници, които се изявят най-добре в кибер войните. Новите технологични възможности позволяват на американските военни да променят отдалечено хода на битките, но досега нямаше награда, която да стимулира най-заслужилите, отбелязва пресцентърът на министерството.

Учредената награда ще отличава военнослужещи, които са оказали пряко влияние върху хода на събитията, без риск за живота, присъщ на реалните битки.

Появата на подобна награда свидетелства за промяна в принципите на военните действия, коментира генерал Мартин Демпси.

С развитие на технологиите за кибер нападения следващият Пърл Харбър може да се случи във виртуалното пространство, допълва министърът на отбраната Леон Панет.

Освен на участници в кибер войни, медалът ще се дава и на командващи безпилотни самолети и подводници, както и на отличници в противоракетната отбрана. Така например, медал може да получи оператор на военна база в щата Невада, който управлява безпилотен самолет в Афганистан.

В друг сценарий, медал може да заслужи войник от база в Мериленд, който е открил и предотвратил кибер атака срещу изчислителната мрежа на Министерство на отбраната. Медалът ще се одобрява лично от министъра.

Коментар