Samsung ще наблегне на софтуерната екосистема

Samsung е най-големият производител на мобилни телефони в света и увеличава преднината си пред Apple. Но корейската компания отстъпва на своя конкурент от САЩ по един важен параметър – екосистемата от софтуер.

       
         

Плановете на Samsung предвиждат установяване на пълен контрол върху бизнеса с мобилни устройства, т.е. създаване и на хардуера, и на софтуера за тях – така, както прави Apple, пише The Korea Times.

В момента флагманската линия смартфони Galaxy стъпва на платформа Android, но не е изключено Samsung да намали зависимостта си от Google чрез налагане на алтернативната платформа Tizen. Очаква се компанията да покаже устройства с Tizen по време на Световния мобилен конгрес в Барселона по-късно този месец.

На конференцията „D: Dive Into Media” представител на Samsung официално съобщи, че компанията ще акцентира върху разработката на софтуер, съобразен с особеностите на нейните мобилни устройства. С тази задача се е заел центърът за иновации на Samsung (Open Innovation Center).

Корейците трябва да започнат работа над софтуера, ако искат да останат конкурентни на Apple, коментира бившият вицепрезидент на купертинската компания Джей Елиът.

Samsung вече направи опит да наложи собствена мобилна платформа. През 2010 г. компанията пусна системата Bada, но устройствата под нейно управление на получиха широка популярност. 

Коментар