Oracle отново иска $1 млрд. от Google

Oracle подаде съдебен иск срещу Google в щатски апелативен съд. Софтуерната компания обвинява Google в нарушаване на нейни авторските права върху Java технологии, използвани в мобилната платформа Android.

Корпорацията на Лари Елисън придоби правата върху Java с покупката на Sun Microsystems за сумата от $7,4 млрд. през януари 2010 г. Java е отворена платформа, а Google твърди, че 37 приложни програмни интерфейса (API), които се използват в Android, не са покрити от патенти на Oracle и подлежат на свободно разпространение.

Android също е отворена платформа и, според адвокатите на Google, интернет компанията не нарушава законите в тази област.

Oracle обаче е на друго мнение. „Авторското право защитава всичко – от кратки стихотворения до меню в китайски ресторант. Нашите копирани [от Google] разработки са достатъчно обемни и резултат от усърден труд на много хора”, се казва в иска на компанията.

Java се използва за създаване на Android приложения, които след това се компилират в байткод и се пускат на разработената от Google виртуална машина Dalvik.

Двете компании водят дело за Java от 2010-та година, но последното съдебно решение наложи на Google да плати нищожно малка компенсация, докато Oracle искаше 1,6 милиарда долара.

Коментар