Конкурс на ЕК стимулира предприемачеството

Европейската комисия откри днес годишния си конкурс за насърчаване на предприемачеството. С наградите ще бъдат отличени най-добрите обществени инициативи и публично-частни партньорства. Тази година бе добавена нова категория, в която ще бъдат награждавани успешни проекти, допринасящи за развитието на „зелената” икономика.

Потенциалът на малките и средни предприятия (МСП) за създаване на работни места достига 85% от всички нови работни места, а 37% от всички европейци биха предпочели да развиват имат свой собствен бизнес, ако имат тази възможност, по данни на ЕК. Младите хора са дори още по-запалени по идеята да станат предприемачи: 45% от младежите на възраст между 15 и 24 години смятат, че това е реална възможност за професионално развитие.

Разгръщането на този потенциал би довело до създаването на милиони нови малки и средни предприятия, като се има предвид, че понастоящем в ЕС осъществяват дейност около 20,8 млн. такива предприятия.

Наградите се връчват в следните шест категории:

• Подкрепа за развитието на „зелените” пазари и ефективното използване на ресурсите

•  Насърчаване на предприемаческия дух

•  Инвестиране в изграждането на умения

•  Подобряване на бизнес средата

•  Подпомагане на международното присъствие на предприятията

•  Отговорно и приобщаващо предприемачество.

Новата категория в подкрепа на устойчивия растеж ще бъде отворена за участие на проекти, подпомагащи ефективното използване на ресурсите и достъпа на МСП до „зелени” пазари.

Конкурсът се провежда на два етапа; кандидатите първо се състезават на национално равнище, след което могат да бъдат избрани да продължат и на европейско равнище. В рамките на националните конкурси всяка държава ще избере двама кандидати, които да бъдат номинирани за участие в европейския конкурс до юни 2013 г.

Одобрените кандидати ще бъдат избрани от европейското жури. Всички номинирани от националните и европейските конкурси ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването, на която победителите ще бъдат отличени за техните усилия и ще им се предостави възможността да се представят пред по-широка европейска публика. Победителите ще получат наградите си на церемония по време на годишното събрание на МСП за 2013 г. във Вилнюс, Литва (25-27 ноември).

Коментар