Поддръжката на Windows 7 RTM спира през април

Microsoft напомни на потребителите, че в началото на април ще прекрати поддръжката на първото издание на Windows 7, версията RTM, която бе пусната преди повече от три години.

След този скор Windows 7 Service Pack 1 (SP1) ще остане единствената версия с официална поддръжка.

Microsoft пусна автоматичното обновление Windows 7 SP1 в края на февруари. И след прекратяване на поддръжката на Windows 7 RTM компанията ще продължи да отстранява възникнали проблеми в Windows 7, вкл. уязвимости в сигурността, до 13 януари 2015 г., а в продължение на още 5 години – до 14 януари 2020 г., ще пуска „кръпки”. Това обаче не важи за Windows 7 RTM – последната „кръпка” за нея ще излезе на 9 април.

Windows 7 SP1 може да се окаже единственият сервизен пакет за операционната система в рамките на 10-те години от жизнения й цикъл. По-рано се появиха информации, че Microsoft няма да пусне SP2 за Windows 7, придържайки се към плана си да намали броя на обновленията на операционната система. Windows XP, която излезе през 2011 г., получи три обновления, а нейната наследничка от 2007 г. – Windows Vista – само две.

Очаква се Microsoft да замени сервизните пакети с по-чести и малки по обем обновления, вероятно ежегодни. Няма обаче официално потвърждение на тази информация. По данни на Net Applications, през януари делът на Windows 7 е възлизал на 48,5% от всички РС под Windows.

Коментар