Retina дисплей ще оскъпи iPad mini с над 30%

Apple възнамерява да пусне тази година обновен вариант на таблета iPad mini с дисплей Retina, което ще оскъпи с над 30% устройството. Наличният в момента модел предлага 7,9-инчов екран с резолюция 1024×768 пиксела.

Ако новият модел има Retina екран 2048х1536, това означава оскъпяване на себестойността с 12 долара само за дисплия. Дори при запазване на останалите спецификации непроменени, общата цена на компонентите ще превиши 200 долара, съобщи digitimes.com.

Компонентите на сегашния iPad mini струват $188, от които $32 се падат на дисплея – най-скъпата част на таблета, сочат изчисленията на iSuppli. Увеличението на резолюцията на екрана ще доведе и до допълнителни разходи за компоненти, например за захранващи схеми, които трябва да осигурят по-мощна подсветка. Така сумарната себестойност на iPad mini може да се увеличи с над 30%.

Според анализатори, през настоящата година ще бъдат продадени 180-240 млн. таблета, като делът на 7-инчовите модели ще възлезе на 45-60%. Acer и Asus вече продават подобни модели на цени в диапазона 149-159 долара.

През второто полугодие се очаква Nexus 7 с Full HD екран на цена $199. Samsung и Acer планират планират да пуснат модели с 8-инчов екран, като цена на устройството на Acer ще бъде около $200.

Ако Apple повиши цената на iPad mini, това може да се отрази негативно на търсенето на таблета, смятат анализатори. През миналата година делът на Apple на пазара за таблети намаля от 70% на 44%. Компанията все още не е потвърдила официално, че ще пусне iPad mini с Retina дисплей.

Коментар