Иновативно осветление заработи в болница Токуда

Иновативна система за автоматично управление на осветлението заработи в болница Токуда. Проектът, реализиран от компанията Ню Систем, част от ВМ Финанс Груп, позволява всички осветителни зони в болницата да се управляват централизирано от компютърна система, според предварително програмирани времеви графици.

Системата позволява и отдалечено индивидуално управление на осветителните зони от екрана на компютър. Връзката към компютъра е по стандартен интернет протокол TCP/IP, а вътрешните връзки между всички модули на системата са на базата на Instabus KNX EIB.

“В конвенционалните електрически инсталации всяка функция се нуждае от свой собствен кабел и всяка управляваща система – от своя собствена мрежа. С помощта на нови продукти и ноу-хау всички оперативни функции и процеси могат да бъдат управлявани, наблюдавани и сигнализирани с помощта на един общ кабел. Това означава, че силовото захранване се довежда директно до всеки консуматор, без някакви отклонения”, коментира инженер Красимир Пунчев, Управител на фирма Ню Систем.

Изградената система осъществява автоматичен контрол на аварийното осветление в болничните стаи и коридорите, както и осветление на останалите общи помещения. Автоматиката на осветителните системи е разработена на базата на локални програмируеми контролери и модули в комплект със захранващи табла, периферни съоръжения и пусково-предпазна апаратура. Всички те осигуряват програмно управление на осветлението, контрол и защита на технологичното оборудване от аварийни ситуации и възможност за централизиран диспечерски контрол.

Разработката улеснява и самото инсталиране на електрическите инсталации в сградите и позволява се правят разширения и модификации, уточниха от Ню Систем. В случай че се наложи промяна на предназначението или конфигурацията на сградата, използваната система Instabus KNX EIB може да се адаптира лесно чрез промяна на софтуерната конфигурация на комуникиращите устройства, без да е необходимо полагане на нови кабели.

Коментар