Microsoft стартира у нас игра по програмиране

Образователна игра "Светът на програмирането" (http://vb.teacher.bg) стартираха днес Майкрософт България и Министерството на образованието и науката.Проектът цели едновременно да забавлява и да обучава учениците на компютърни умения и навици за работа в Мрежата и с приложни програми, съобщиха от софтуерния гигант.
Играта е организирана в 12 урока, като  пътуване до различни дестинации, всяка от които предава нови умения и знания. В рамките на даден урок се изпълняват по няколко задачи, които обучават как се пише програмен код, като се използва Microsoft Visual Studio.Net. При достигане на всяка една от целите,  участниците получават приложна задача, с която да установят нивото на придобитите знания и умения.
Образователната игра е разработена със съдействието на сдружение Потребител БГ. За улеснение на участниците е даден адресът, откъдето да изтеглят пълната версия на програмния продукт Visual Studio 2005 Express Editions, чрез който се изпълняват поставените задачи.
Всички решения трябва да бъдат запазени в един общ файл и изпратени до организаторите на адрес admin@teacher.bg. На учениците се препоръчва да се консултират с учителите си. Комисия от специалисти на Майкрософт България, Потребител БГ, Институт по математика на БАН, www.dechica.com, Експерт Вижън, и Евроинтегра ще оценява решенията.
Учениците с най-много решени задачи участват в разпределянето на наградния фонд. Към всяка награда победителите получават и книгата Visual Studio 2005 Team System.
Периодът на провеждане на играта е от 19 март до 12 май. Имената на победителите ще бъдат изтеглени по време на Четвъртата национална конференция „ИТ в образованието”, която ще се проведе  на 21-22 май. Спечелилите ще бъдат уведомени по електронната поща.
Играта  е част от учебната програма "Светът на програмирането", по която през 2005/2006 г. бяха обучени над 600 преподаватели по информатика и информационни технологии в училищата. Образователната игра е разработена в рамките на инициативата на Майкрософт "Партньори в познанието", насочена към подкрепа на средното образование.
В рамките на инициативата в България са инвестирани над 800 000 долара, като основно се насърчават дейности, свързани с локализиране и разработване на учебни програми, обучение на учители и  насърчаване на използването на ИКТ в образователния процес и в класните стаи. През май ще бъде обявено и стартирането на учителски портал – "Мрежа на учителите – новатори" – www.teacher.bg.

Коментар