Мобилтел разширява мрежата си с оборудване от Alcatel-Lucent

Мобилтел ще осъвремени и разшири безжичната си мрежа с най-новото поколение GSM/EDGE радио контролни платформи на Alcatel-Lucent, обявиха в съвместно съобщение двете компании.

С компактния си нов дизайн и високи показатели на работа, тази платформа ще допринесе за по-добрата гъвкавост на вече съществуващата мрежа за радио достъп на Мобилтел, се казва в съобщението до медиите. Платформата ще подготви следващата стъпка в мрежовата структура, а именно предоставяне на IP-базирани услуги, като в същото време ще намали експлоатационните  разходи и ще оптимизира възможността за разрастване на мрежата на оператора.

Оборудването на Alcatel-Lucent се базира на изпробвания в практиката нов стандарт ATCA (Advanced Telecom Computing Architecture). То ще позволи на Мобилтел да създаде по-централизирана и оптимизирана GSM/EDGE мрежова структура. А това от своя страна ще доведе до значителни спестявания на разходи, свързани с разрастването на мрежата, заявиха двете компании.

„Новата технология на Alcatel-Lucent BSC/MFS беше продължително тествана в нашата мрежа и доказа, че е стабилна и надеждна. Така платформата на Alcatel-Lucent е главна стъпка за трансформациите на мрежите към IPи намалява експлоатационните разходи”, каза Томас Клеменшич, Директор „Технологии” в Мобилтел.

„Alcatel-Lucent има силно присъствие в Югоизточна Европа и осигурява GSM инфраструктурата на Мобилтел от 2001 година насам. Избрани сме от Мобилтел да доставим в България за първи път уникалната технология на Alcatel-Lucent 9130 BSC/MFS”, каза Дан Бедрос, президент на Alcatel-Lucent за Югоизточна Европа.

Alcatel-Lucent обяви стратегическо партньорство с mobilkom austria group, чиято дъщерна фирма е Мобилтел, по време на Световния 3GSM Конгрес. Партньорството предвижда модернизация на мрежите на оператора в Централна и Югоизточна Европа.

Като глобален лидер в разработването и разгръщането на мрежи от трето поколение (3G), Alcatel-Lucent е разработила комерсиални 3G (CDMA 2000 и UMTS/HSPA) системи за повече от 70 оператора по света.

Коментар