България може да бъде официален партньор на ИТ изложението SYSTEMS

България да бъде официалната страна-партньор на следващото голямо ИТ изложение SYSTEMS 2007, което се провежда ежегодно от 25 години насам в Мюнхен, Германия. Тази договорка е постигната между баварския държавен министър на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологията Ервин Хубер и българския министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на CeBIT 2007, съобщиха от БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании).  
За пети пореден път БАСКОМ представи конкурентните предимства на софтуерната ни индустрия на международното изложение CeBIT 2007. Освен на Националния щанд на България тази година БАСКОМ участва като партньор на международната инициатива BestPractice-IT и представи страната на Best Practice Arena в рамките на форума на CeBIT за малките и средни предприятия.
BestPractice-IT се провежда със съдействието на Федералното министерство на икономиката и технологиите на Германия. Традиционно на CeBIT се връчват наградите BestPractice-IT Award. Официалната церемония по награждаването се проведе на 15 март, като сред номинираните над 50 компании бяха и софтуерните решения на три български фирми – Nemetschek Bulgaria, Soft Innovations и Seedot.
Програмата на БАСКОМ по време на Best Practice Arena-та включваше серия презентации, свързани с ИТ аутсорсинг, модели за качество и примери за добри практики. Асоциацията постави акцент върху преминаването отвъд класическия IТ аутсорсинг и развитие в посока на изграждане на партньорства, в които българските фирми имат активна роля в творческия процес и управлението на ИТ проектите.
"Въпреки недостига на ИТ специалисти преминаването към този нов модел на партньорство е възможно благодарение на доказаните креативност и талант на специалистите ни, иновативността на софтуерните решения и качеството на процесите в софтуерните компании", коментира Георги Шарков, председател на БАСКОМ.
ЕСИ Център България (Регионален Център на Европейския софтуерен институт) също взе участие на Арената и представи решения за подобряване на процесите на разработване на софтуер и модели за качество. Съгласно фокуса на форума CeBIT Mittelstand (МСП) ЕСИ Център представи сертификата ITMark, специално разработен за нуждите на МСП и превърнал се в гаранция за качество.
Примери за добра практика при разработване на иновативни решения за български и чуждестранни клиенти представиха на Best Practice Arena-та фирмите InterConsult Bulgaria, Musala Soft, Nemetschek Bulgaria и ORAK Engineering.

Коментар