Троянски кон атакува потребителите на Skype

Вариант на троянския кон Warezov е бил програмиран да се разпространява посредством функцията за мигновена комуникация в интернет приложението Skype.
Атакуваните потребители ще получат чат съобщение с текст „Check up this” и линк към изпълним зловреден файл с име "file_01.exe", предупреждават от Websense. Ако потребителят стартира файла, няколко други файла ще бъдат свалени и впоследствие стартирани.
Щом потребителският компютър бъде инфектиран, троянският кон започва да изпраща съобщения към Skype контактите на жертвата. Експертите заявяват, че атаката е подобна на тази, открита през февруари, но е била адаптирана с файлове, намиращи се на различно място, и с нова версия на зловредния код.
От Skype предупреждават своите потребители да внимават при отваряне на прикачени файлове, като в същото време ги съветват да използват антивирусен софтуер за проверка на входящите файлове.

Warezov, известен още и като Stration, е на свобода от миналия септември. Има няколко варианта на зловредния код, които се разпространяват посредством спам имейли, както и през Skype.

Коментар