Експерти: Windows е системата с най-малко уязвимости

Windows е с най-малък брой уязвимости и с най-бързо време за пускане на пачове от всички комерсиални операционни системи на пазара, твърди нов доклад на доставчика на решения за сигурност Symantec.

Windows обаче е и системата с най-много сериозни дефекти (flaws), посочват експертите. Symantec е открила, че въпреки малкото пукнатини в сигурността, Windows има повече критични недостатъци от Red Hat Linux и Mac OS X.

Последният доклад на компанията – Symantec Internet Security Threat Report – разкрива, че са били открити 39 пукнатини в сигурността на Windows през втората половина на 2006 година. Средното време, за което Microsoft е пускала пачове или поправки за уязвимостите, е 21 дни. През първата половина на 2006-та са открити 22 пукнатини в най-популярната операционна система.

Същевременно Red Hat Linux е имала 208 уязвимости за същия период, със средно време за пускане на пачове 58 дни. Прави впечатление, че през първата половина на 2006 година откритите уязвимости в операционната система с отворен код са били само 42 на брой.

Mac OS X на Apple, от трета страна, е регистрирала 43 уязвимости за втората половина на 2006-та, което е увеличение с повече от два пъти в сравнение с броя на уязвимостите през първите шест месеца. Средното време за пускане на пачове при Apple е 66 дни.

Почти една трета от 39-те дупки в защитата на Windows обаче са били с висок степен на опасност, а 20 – средно опасни. В същото време, от 208-те пукнатини на Red Hat Linux само две са били с високо ниво на опасност, 130 със средно, а 70 с ниско. Само една от пукнатините на Mac OS X пък е била определена като такава с висока степен на опасност, 31 са били класифицирани като средни и 11 – с ниско ниво на опасност.

Докладът на Symentec разкрива също, че Windows е имала най-много проблеми с експлойти. Това обяснява защо Microsoft е била под най-голям натиск за пускане на пачове, в сравнение с другите компании.

Според доклада, уеб браузърите Firefox на Mozilla са по-сигурни от Internet Explorer на Microsoft. През втората половина на 2006 са открити 54 пукнатини в IE, като една от тях е била определена с високо ниво на опасност. За сравнение, в браузърите на Mozilla са открити 40 пукнатини, от които нито една не е класифицирана с висока степен на опасност. А в браузърите Safari и Opera са били открити само 4 пукнатини за същия период.

Последният доклад на Symantec, който обхваща периода от 1 юли до 31 декември на миналата година, разкрива информация и за броя на „зомби” компютрите. Това са машини, превзети от хакери и използвани за пускане на “denial-of-service” атаки и изпращане на спам. Броят на зомбитата се е увеличил с 30% за последната година.

Същевременно методите за нападение, използвани от кибер престъпниците, са станали по-сложни и по-усъвършенствани, заключава докладът на Symentec.

Коментар