Ловят престъпници в Луковит чрез видеокамери

Система за видеонаблюдение вече работи в РПУ-Луковит, съобщи МВР. По-рано този месец с нейна помощ е разкрито тежко криминално престъпление.
Случаят е от 8 март на бензиностанция в Луковит, когато двама маскирани заплашили с пистолет 25-годишна служителка на бензиностанция и отнели около 600 лева оборотни пари и винетни стикери на стойност 3800 лева.
За 24 часа извършителите са установени и задържани от служителите на реда. В полицейското разследване изключително помогнали монтираните 1 март тази година камери. Техниката е с високо качество и дава големи възможности при разкриването на престъпления, посочват от МВР.
Разширяването и внедряването на системите за контрол и видеонаблюдение няма алтернатива, заяви министър Румен Петков на днешното откриване на системата.
Монтираните 16 камери ще наблюдават и контролират трафика на леки автомобили по главния път София – Русе и ще помагат за установяване на обявени за издирване автомобили и извършители на престъпления.
През април предстоят разговори на МВР с асоциацията на банките и застрахователните асоциации по общите проблеми, свързани кражбите на леки автомобили и кражбите от банкомати. Националното сдружение на общините също трябва да се ангажира тясно с проблемите на модернизация на МВР, посочиха от ведомството, като дадоха за пример община Несебър, където въпросът в туристическите комплекси вече е решен.
Само в София след монтирането на системи за контрол и видеонаблюдение са намерени над 130 леки автомобила, обявени за общодържавно издирване. В страната се очаква монтиране на системи за контрол и видеонаблюдение във Варна с инвестиции около 1 милион лева, в Бургас – за 200 хиляди лева и в Търговище, стана ясно още на днешната пресконференция.
Изграждането на системата за контрол и видеонаблюдение в Луковит е по договор на Общинския съвет с РПУ в града. В проекта са инвестирани 85 хиляди лева, съобщи кметът на града Петър Нинчев.

Коментар