НАСА закрива своята “фабрика” за идеи

Недостиг на пари ще доведе до закриване на Института за перспективни концепции на НАСА (NIAC – Nasa”s Institute for Advanced Concepts), след почти 20 години изследователска дейност, съобщи The Guardian.

NIAC беше основан през 1988 година като проект за разработка на нови идеи и експерименти с не напълно изяснени от учените технологии, като например лифт в космоса. Всяка година институтът получаваше една четвърт от $16-милиардния бюджет на NASA за финансиране на дългосрочни изследователски проекти, за осъществяването на които са необходими от 10 до 40 години.

Учените на NIAC настояваха да не бъдат ограничавани в рамките на възможното към днешния ден. Един от проектите на института предвижда пускане на космическа сонда за фотографиране на планети извън пределите на слънчевата система.

Друго хрумване е изграждане на космически екран за защита на Земята от слънчевите лъчения и противодействие на глобалното затопляне. Сред разработките е и създаването на генетически модифицирани растения, които могат да растат в марсиански условия.

От 2004 година насам NASA се опитва да реорганизира своите активи така, че да осигури средства за проекта по изпращане на човек на Луната, а след това и на Марс. Бившият учен Кейт Коуинг обаче смята, че идеята за закриване на института няма да донесе нищо добро, тъй като без неговите прогресивни разработки изследователите няма да успеят да изпълнят успешно космическите мисии.

Коментари по темата: „НАСА закрива своята “фабрика” за идеи”

добавете коментар...

  1. младен

    здравеите имам следната идея защо несе създаде една топка като планета котоято да издържа ядрени ракети и метеорити и да се съберат всчките хора и животни на планета та ни и след време когато е безопасно да се пуснат

Коментар