Арестуваха българка за измами през eBay

Българка беше арестувана и обвинена в участие в престъпна схема, която е използвала eBay, за да измами американки граждани с най-малко 350 000$. Нейната предполагаема кражба е подобна на дузина други, откривани всекидневно на сайта, съобщи theregister.com.

Марияна Феликсова Лозанова, позната още като “Gentiane La France” и “Naomi Elizabeth DeBont”, е подведена под отговорност за извършване на системна измама и конспирация и за пране на пари, според прес съобщение на американския съд. Тя е заловена от официалните власти на Будапеща, Унгария.

Срещу Лозанова, за която се предполага, че е член на международна престъпна групировка, е повдигнато обвинение за участие в схема за реклама на скъпи коли, лодки и други ценни предмети за продажба чрез eBay. Потенциалните купувачи били пренасочвани към електронни плащания чрез “eBay Secure Traders” – измамна услуга, която е предназначена да убеди жертвите, че продажбата е законна. Всъщност, парите били трансферирани в банкови сметки, контролирани от Лозанова и нейните съучастници.

Хората, които са направили електронни плащания, така и не получили стоките, нито им били върнати парите. Лозанова почти незабавно изтеглила парите от сметката си, като я отворила, използвайки фалшиви канадски и британски паспорти, казват служебни лица.

Арестът със сигурност е добре дошъл за критиците, които обвиняват служителите на eBay, че не полагат достатъчно усилия, за да предпазят клиентите на сайта си от измами. Освен това, този арест лесно може да се разглежда и като почистване на листа във ветровит ден. Измамници като Лозанова биват обвинявани всеки ден и по всяко време, но повечето се измъкват незабелязано, писа theregister.com.

Едно проучване в понеделник след обяд по калифорнийско време показа, че осем търга в eBay Motors, рекламиращи луксозни коли, инструктират купувачите да се свържат с продавача чрез неговата gmail сметка.

Лозанова я очакват до 30 години затвор и може да й бъде наложено да плати глоби в размер от 500 000$. В допълнение към това, може да бъде конфискувано и имуществото на нашата сънародничка, за да бъдат обезщетени жертвите.

Коментар