ЕС заговори за интелигентни граници

Новите системи ще регистрират времето и мястото на влизане и излизане на гражданите на трети страни, които пътуват до ЕС

Новите системи ще регистрират времето и мястото на влизане и излизане на гражданите на трети страни, които пътуват до ЕС

Европейската комисията предложи днес пакет от мерки за „интелигентни граници“, който цели да ускори, улесни и засили процедурите за гранична проверка на чужди граждани, които пътуват до ЕС. Очевидно, съюзът е поел по пътя към по-модерно и ефективно управление на границите чрез използване на нови технологии.

Пакетът се състои от Програма за регистрирани пътници (Registered Traveller Programme – RTP) и Система за влизане/излизане (Entry/Exit System – EES), които трябва да улеснят пътуването на граждани на трети страни при преминаването на външните граници на Шенгенското пространство, както и да засилят сигурността по границите на ЕС.

„Нашата цел е да улесним достъпа на чуждестранни пътници до ЕС. Това ще е в интерес не само на пътуващите граждани, но и на европейската икономика”, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи. Тя изнесе данни, според които само за 2011 година чуждестранните пътници са допринесли 271 млрд. евро за икономиката на ЕС.

Модернизирането на системите също така ще доведе до по-висока степен на сигурност, тъй като ще се предотврати незаконното преминаване на границите и ще бъдат откривани онези лица, които пресрочват разрешения срок на престой, допълни Малмстрьом.

Една програма за регистрирани пътници би позволила на често пътуващите граждани на трети страни да влизат в ЕС след преминаване на опростени гранични проверки, при положение, че са били предварително проучени и проверени. Според оценките, от тази нова програма ще се възползват годишно 5 милиона граждани на трети страни, които пътуват законно до ЕС.

Програмата за регистрирани пътници ще използва системи за автоматизиран граничен контрол (т.е. автоматични врати) на големите гранични контролно-пропускателни пунктове, като например летищата. По този начин граничните проверки на регистрираните пътници ще бъдат значително ускорени.

Често лицата, които пътуват по работа, работниците на краткосрочни договори, научните изследователи и студентите, гражданите на трети държави с тесни семейни връзки с граждани на ЕС, или които живеят в региони, граничещи с ЕС, преминават границите по няколко пъти в годината. Улесняването във възможно най-голяма степен на тяхното пътуване ще гарантира, че Европа продължава да бъде привлекателна дестинация.

Една система за влизане/излизане ще регистрира времето и мястото на влизане и излизане на гражданите на трети страни, които пътуват до ЕС. Системата ще изчислява по електронен път разрешения срок на краткосрочен престой, заменяйки сегашната система на ръчно изчисляване, и ще сигнализира на националните органи, когато няма запис за излизане от територията след изтичане на разрешения срок. По този начин системата ще бъде от полза и при намиране на решения на въпроса за лицата, които пресрочват разрешения срок на кратък престой.

Понастоящем при проверка на гражданин на трета страна, желаещ да премине външните граници на ЕС, държавите членки разчитат основно на печатите в документа за пътуване. Тази практика отнема време, не предоставя надеждни данни за преминаването на границата, нито пък позволява лесно установяване на лицата, пресрочили разрешения срок на престой, или пък ефективна реакция в случай на загуба или унищожаване на документите за пътуване.

Освен това използваните днес системи няма да позволят на държавите – членки на ЕС, да се справят с все по-големия поток от пътници, които влизат или излизат от ЕС, чийто брой само по въздушните граници се очаква да нарасне с 80 % – от 400 млн. души през 2009 г. до 720 млн. души през 2030 г.

Сега предстоят преговори с Европейския парламент и Съвета относно законодателните предложения за Програмата за регистрирани пътници и Системата за влизане/излизане. След като съзаконодателите приемат законодателните текстове, ще започне осъществяване на системите, като е предвидено те да започнат да действат през 2017 г. или 2018 г.

Коментар