Раздават софтуер за дома в администрацията

Орлин Кузов, съветник на министъра на образованието и науката по ИКТ, получи първия инсталационен диск и ключ за активиране за лицензиран софтуер за домашно ползване, по споразумението между държавната администрация и Microsoft.
Това стана вчера, в присъствието на Карел де Вриндт, началник на отдел “IDABC” към Генерална дирекция „Информатика” на Европейската комисия. Ключът връчи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.
В рамките на анекс към отвореното лицензионно споразумение между Microsoft, държавата и МДААР 60 000 служители на държавната администрация ще могат безплатно и сами да инсталират лицензиран софтуер на домашните си компютри.
Според указанията за прилагане на операционните системи и офис-пакетите, служителите на държавната администрация могат да получат диск и ключ за инсталиране за време от два дни срещу попълнена декларация и подпис.
След активиране на продукта служителят трябва да върне дистрибутирания диск обратно в администрацията на отговорния служител, определен от съответното ведомство да контролира ползването на продуктите и да ги съхранява.
„Разчитаме на добросъвестността на служителите и на тяхната коректност", каза по този повод министър Василев.
Събитието съвпадна с откриването на Информационния ден по програмата на Европейската общност за електронен обмен на данни между администрациите, бизнеса и гражданите в Европа (IDABC).

Коментар