Нови чипове на Intel ускоряват PC-тата с 45%

Гигантът Intel разкри подробности за нова серия микропроцесори Penryn, които ще увеличат с 45% производителността на системите при изпълнение на ресурсоемки приложения. Ускорението при игрите ще бъде 20%, а за мултимедийни приложения – 40%.
Процесорите Penryn ще се произвеждат по 45-нанометрова технология и ще работят на честота 3,2 гигахерца, при ниска консумация на енергия. Intel обещава да увеличи обема на кеш паметта до 6 мегабайта за двуядрените и до 12 мегабайта за четириядрените процесори.
Новите чипове ще поддържат честота на шината 1600 мегахерца, набор от мултимедийни инструкции SSE4 и технологията Intel Radix-16 Divider, която увеличава скоростта на математическите изчисления и на виртуализацията.
Penryn ще консумират значително по-малко енергия, благодарение на разширеното управление на захранването. Мобилните версии на процесорите ще осигурят по-дълъг живот на батериите на лаптопите, в резултат на изключване на голяма част от функциите по време на "заспиване" на компютъра.
За притежателите на настолни компютри също има добра новина. При еднопоточни задачи, честотата на ядрото ще нараства при запазване на нивото на енергопотребление и отделяне на топлина.
Intel представи и архитектура на процесори от следващо поколение Nehalem. Новите чипове могат да съдържат до 8 ядра и да поддържат над 16 едновременни потока.

Коментар