БАККО определи промените в ЗЗП като популистки

Предлагането на нови канали става практически невъзможно с промените в ЗЗП, твърди браншовата организация

Предлагането на нови канали става практически невъзможно с промените в ЗЗП, твърди БАККО

Промените в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), приети на първо четене от Народното събрание на 1 март, заплашват да ликвидират както кабелната индустрия, така и създаването на нови телевизионни програми, алармира Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО). „Те повече ограничават,  отколкото пазят правата на потребителите, като в същото време оказват негативен ефект върху кабелната и медийна индустрии”, посочват от асоциацията.

Предлагането на нови канали става практически невъзможно, заради задължението кабелните оператори да искат писмени разрешения от всеки абонат, за всяка промяна. Най-засегнати ще са абонатите на големите оператори, където за прибавяне или отпадане на един канал, ще се налага да се събират над 300 000 декларации.

Подаването на писмени декларации от операторите към СЕМ на 3, вместо на 6 месеца, ще блокира работата на регулатора и ще доведе до ненужна „бумащина”, твърдят още от Асоциацията. Единственият ефект от тази мярка ще е затруднената комуникация регулатор-оператори и превръщането на СЕМ в архив от ранга на държавния.

Заложената възможност “компетентен орган” да разваля двустранни договори, подписани между търговска компания и техните клиенти, е пряка намеса на трета страна, различна от съда, в двустранен договор. С тези текстове се извършва „национализация” на кабелните мрежи и се въвеждат комунистически принципи в индустриален бизнес-модела, се казва в становището на БАККО.

Скрити зад паравана на „потребителския интерес”, предложените текстове не само, че не го защитават, но в действителност товарят както потребителя, така и бизнеса с допълнителни разходи, категорични са от асоциацията.

БАККО апелира въпроси от такава важност за цяла една индустрия и с пряко влияние върху потребителския интерес да не се взимат прибързано от отиващо си Народно събрание и в контекста на политически битки за вота чрез  предизборен популизъм.

Коментар