Ползваме най-изгодните телевизия и интернет

Българите ползват най-ниски цени за телевизия и интернет в цяла Европа, твърди БАККО

Българите ползват най-ниски цени за телевизия и интернет в цяла Европа, твърди БАККО

Към момента българските потребители получават най-изгодните цени на платена телевизия и широколентов интернет в Европа, посочиха от Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО).

Асоциацията ще продължи да настоява в България да се приложи европейския принцип за технологична неутралност, при който платформените оператори не заплащат за ефирните цифрови програми, с което се гарантира равнопоставен достъп на всички потребители до тези програми.

На годишното си общо събрание, проведено в рамките на конференцията „Цифрова България 2013” в Правец, асоциацията прие за свой член сателитния оператор „Булсатком”. В допълнение, компанията влиза и в Управителния съвет на БАККО. С приемането на Булсатком асоциацията продължава процеса на консолидация на професионалните играчи от сектора на платените ТВ и интернет услуги.

Основна цел на БАККО през тази година ще е да поеме функциите на модератор при усложненото взаимодействие на бизнеса с държавните регулаторни органи. Към момента кабелната индустрия се контролира и регулира от общо 9 държавни органа – 3 комисии (КРС, КЗК, КЗП), 3 министерства (МТИТС, МК, МРРБ), 1 съвет (СЕМ), 1 агенция (строителен надзор), общинските администрации, а скоро се очаква поява и на 1 независим орган, съгласно промените в Закона за защита на потребителите.

„Ако сме поели ангажимент да градим модерна европейска държава с икономика, базирана на широколентов достъп за всички, редно е да се създаде един орган, който да помага на сектора да се разбира с останалите десет”, заяви Димитър Радев, председател на УС на БАККО. До тогава Асоциацията ще изпълнява тази роля, за да улесни членовете си в сложната комуникация при разрешаване на проблемите на бранша.

Европейската кабелна индустрия остава устойчива на рецесията и стабилна в условията на пълна цифровизация, посочиха още от асоциацията.

По време на наскоро проведения конгрес на Европейската кабелна асоциация в Лондон стана ясно, че през 2012 в ЕС приходите на индустрията са нараснали с 6%, а средният приход от абонат – с близо 7%.

Макар тези резултати да не са така оптимистични у нас, платената телевизия в България е достигнала високи нива на проникване, като към момента едва около 20- 25% от домакинствата са зрители само на ефирна телевизия, като останалите близо 80% ползват платени услуги по кабел или сателит.

Реално цифровизацията на ефира ще доведе до повече конкуренция на рекламния ТВ пазар, разместване в пазара на съдържание и до нова преносна инфраструктура много повече, отколкото до афишираното по-добро качество, което зрителите така или иначе вече получават чрез цифровите кабелните и сателитни платформи, посочиха от БАККО.

Кабелните оператори днес остават основния източник на услугата достъп до интернет в слабонаселените и отдалечени райони, които обхващат близо 35% от потребителите. Съществува опасност тези райони да останат без качествен и ценово-достъпен интернет заради реални проблеми с изграждане на комуникационната  инфраструктура при ползване стълбовната мрежа на ЕРП-тата, предупреди асоциацията.

Електрическите стълбове на места са единствения вариант за достигане на широколентов интернет до домакинствата, а липсата на всякакви нормативни актове за регулиране на тези отношения води до произволно покачване на наемните цени за  стълбовете, което компрометира изграждането на рентабилна и модерна интернет и ТВ мрежа в тези райони.

Коментари по темата: „Ползваме най-изгодните телевизия и интернет”

добавете коментар...

  1. Писнало ни е от МОНОмозъци

    Е така както са се събрали, да вземат да вземат по едно заемче от по 100-на милиона от банката на Цветан Василев и … заедно отидат на МАЙНАТА СИ, като тя се удави в лайната си – като ЛАИКИ в Кипър! Ще направят само добро на клиентите си…

Коментар