Yettel иска забрана на сделката за Булсатком

Телекомът Yettel настоява КЗК да забрани сделката на Юнайтед Груп и Булсатком 
(снимка: Yettel)

Yettel България внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за забрана на сделката за мрежата на Булсатком, съобщиха днес от телеком оператора.

Искането е внесено в рамките на 7-дневния срок за изразяване на становище, даден от КЗК на заинтересованите страни в процедурата по нотификация от „Словения Броудбенд”, с едноличен собственик на капитала „Юнайтед груп”, за придобиване на най-ключовите активи на Булсатком – електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа).

Yettel България настоява процедурата по нотификацията да бъде обединена със стартиралата от КЗК проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията относно сделката, водеща до промяна в контрола върху Булсатком.

Становището отразява опасенията на компанията, че серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаване на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет.

Това, от своя страна, би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция, посочиха от Yettel.

По-късно United Group излезе с официална позиция, че смята „искането на Йеттел България към Комисията за защита на конкуренцията да обедини процедурата по проверка на придобиването на Bulsatcom от Viva Corporate с процедурата, инициирана от Slovenia Broadband, за необосновано, безпочвено и абсурдно”.

„Йеттел България иска от българския регулатор да обедини една проучвателна процедура, в която страна е Viva Corporate, с процедура относно нотифицирани сделки, по която страна е Slovenia Broadband. Това са различни типове производства с различни участници, които действат в различно качество. Процедурата по разглеждането на уведомлението на Slovenia Broadband се отнася до придобиването и обратния лизинг на част от активите на Bulsatcom”, посочиха от United Group.

Според изявлението, „Йеттел България иска от КЗК да наруши законите на България с цел да защити собствените си интереси”. „Считаме, че ще е незаконосъобразно, в случай че КЗК допусне и удовлетвори искането на Йеттел България. Ако все пак това се случи, ще се възползваме от всички налични правни средства за защита на нашите права и интереси, включително и в съда”, заявиха от United Group.

Коментар