Голямо име при смартфоните започва производство на електромобили

Бизнесът с електромобили привлича големи играчи от други индустрии като Xiaomi
(снимка: Lei Kang/CnEVPost)

Един от най-големите производители на смартфони в света, китайската компания Xiaomi, ще започне серийно производство на електромобили през първата половина на 2024 г., съобщи основателят и главен изпълнителен директор на фирмата Лей Джун по време на реч в парламента на Китай.

Xiaomi инвестира повече от 3 милиарда юана (434,3 милиона долара) в подразделението си за електрически превозни средства миналата година, подчерта Джун, цитиран от China South Morning Post.

Плановете на Xiaomi за развитие на новото автомобилно направление станаха известни още през март 2021 г. След това компанията обяви първоначално финансиране от 10 милиарда юана (1,5 милиарда долара) за нов проект за производство на изцяло електрически автомобили под собствената си марка.

В допълнение, Лей Джун обяви планове да инвестира до 10 милиарда долара в новия бизнес през следващото десетилетие. Оттогава Xiaomi построи завод за производство на електромобили в националната зона за икономическо и технологично развитие на Пекин – Ичжуан.

По думите на Лей Джун, сега той прекарва около половината от работното си време в подготовката на производството на електромобили, ръководейки екип от повече от 2300 души.

Компанията е изправена пред силна конкуренция в този бизнес от китайски производители като Xpeng Motors и Li Auto, които се борят за дял от пазара с по-големи играчи като китайската BYD и американската Tesla – фирмата на Илон Мъск произвежда електромобили в завод в Шанхай.

Xiaomi се впуска в нова посока в момент, когато основният ѝ бизнес със смартфони се свива, поради слабо търсене на фона на глобален икономически спад. През 2022 г. доставките на смартфони в Китай намаляха с 14% на годишна база до 287 милиона единици, падайки под границата от 300 милиона за първи път от 2013 г.

Глобалните доставки на смартфони Xiaomi, в частност, намаляха с почти 20% през миналата година, според анализ на IDC.

Коментари по темата: „Голямо име при смартфоните започва производство на електромобили”

добавете коментар...

  1. :o)

    и какво прави директорът на една уж частна компания на отчет в парламента?
    да ви еба и капиталистическия комунизъм финансиран с пари от партията

Коментар