Делът на Windows 7 продължава да расте

Операционната система Windows 7 увеличава дела си на пазара за персонални компютри, въпреки усилията на Microsoft да наложи новата версия Windows 8, сочат данни на Net Applications за първото тримесечие на годината. Windows 8 продължава да се движи с бавни темпове, а делът на Vista за първи път падна под 5%.

Windows 7 продължава да бъде доминиращата операционна система, като делът й расте (източник: Net Applications)

Windows 7 продължава да бъде доминиращата операционна система, като делът й расте
(източник: Net Applications)

В периода януари-март Windows 8 добавя 0,53%, в сравнение с предходното тримесечие, увеличавайки дела си от 2,79% до 3,31%. При Windows 7 се наблюдава ръст от 44,55% до 44,73% за тримесечието, но през януари системата е отстъпила 0,63%.

По-рано анализатори прогнозираха, че Windows 7 няма да преодолее 45-процентната бариера. Тази прогноза обаче е на път да се провали, тъй като по целия свят продължават да се продават компютри с Windows 7.

В същото време популярността на Windows 8 расте по-бавно, отколкото желае Microsoft. Системата постигна най-висок ръст  (0,66%) през декември миналата година. До края на февруари 2013 обновяването до Windows 8 струваше само 15 долара и сега, след изтичането на промоцията, е трудно да се очаква засилено търсене.

Microsoft ще се опита да стимулира интереса към новата ОС чрез преференциални цени за образователния сектор (от 1 февруари обновлението до Windows 8 Professional струва 70 долара), отстъпки за OEM производителите на компютри и обновлението Windows Blue, което ще бъде представено на конференцията Microsoft Build 2013 в края на юни в Сан Франциско.

Според проучване на Context, в първия месец след пускане на Windows 8, операционната система е засечена на 52% от новите РС-та, продадени в Западна Европа. Windows 7 пък спечели 58% от купувачите в дебютния си месец.

Делът на Windows Vista падна от 5,17% през февруари до 4,99% през март 2013 г. Най-голям спад, цели 10%, системата регистрира през юли 2011 г.

Windows XP остава втората по популярност операционна система с дял от 37,73% през март, бележейки спад от 1,26% спрямо февруари. Любопитен е фактът, че след продължителен спад, XP увеличи с малко дела си в края на 2012 г., но през настоящата година отново се върна към негативната тенденция.

Като цяло, семейството операционни системи Windows контролира 91,89% от световния пазар на компютърни платформи, по данни на Net Applications за март. За един месец делът на Microsoft е нараснал с 0,27%, докато конкурентните платформи губят позиции – OS X пада с 0,23% до 6,94%, а Linux отстъпва 0,04% и сега има дял 1,17%.

Коментар