Ще се наложат 19,5-инчови LCD монитори

19,5-инчовите монитори ще станат хит тази година, прогнозира WitsView

19,5-инчовите монитори ще станат хит тази година, прогнозира WitsView

Новите течнокристални монитори с диагонал 19,5 инча ще привлекат вниманието на всички маркови производители през 2013 година, прогнозира анализаторската компания WitsView. Цените на подобни екрани ще са сравними с тези на 20-инчовите модели. От друга страна, производителите постепенно съкращават доставките на 20-инчови панели.

Някои брандове ще предприемат стратегия за „реверсивно” ценоообразуване, продавайки 19,5-инчови устройства на цени, сравними с тези на 18,5-инчовите модели. Това ще даде допълнителен тласък на продажбите на 19,5-инчови модели.

11% ръст в продажбите бележат водещите 10 глобални доставчика на течнокристални монитори през януари. Продадени са общо 10,61 млн. броя устройства, по данни на WitsView. За сравнение, ръстът през същия месец на миналата година беше 6,5%.

Увеличението през януари 2013-та се обяснява със слабия декември, както и със засиленото търсене преди празниците по случай китайската Нова година. Повечето доставчици преждевременно са удовлетворили търсенето за февруари, в резултат на което се очаква спад от 15 до 20% за изминалия месец.

WitsView предполага, че глобалните доставки на монитори ще намалеят с 6,4% през първото тримесечие. Доставките на моноблоци в периода януари-март обаче ще нараснат с 15-20% за тримесечието, в резултат на поръчките на нови модели от Apple. Това ще намали спада при течнокристалните дисплеи до 4,4%.

Коментар