Обновленията на Vista ще са по-малки от тези за XP

Сервизните обновления за Windows Vista, или т.нар. Service Packs, ще бъдат по-малки, отколкото SP 1 и SP 2 за Windows XP. Това твърди пред arstechnica.com корпоративният вицепрезидент на Microsoft по маркетинг Майкъл Сиверт.
Причина е високото качество на новата операционна система от самото й начало, посочва Сиверт. Потребителите не трябва да очакват от Microsoft толкова много нови функции в обновленията на Vista, както при XP SP2 с неговата блокираща функция за изскачащи прозорци в Internet Explorer, поддръжка на Bluetooth и Windows Firewall.
Няма смисъл в SP да се включват неща, които повечето потребители вече са заредили на машините си чрез системните обновления Windows Update, заявява Сиверт. SP минава на друго ниво на важност, тъй като потребителите обновяват системите си в реално време чрез Windows Update.
Сред другите причини, поради които Vista може да се нарече “убиец” на Service Pack-овете, са новите средства и процеси за разработка. Един от тези процеси е “жизненият цикъл за безопасност на разработките” (Security Development Lifecycle), благодарение на който системата може да се нарече “най-защитената в историята”.
Процесът се състои в предварителна подготовка на програмистите, използване на инструменти за откриване на грешки в кода, повърхностен и вътрешно-процедурен анализ на атаките, моделиране на заплахите и предоставяне на кода за изучаване от други компании.
Ако Microsoft обаче счете за необходимо да пусне огромен Service Pack, тя ще го направи, завършва Сиверт.

Коментар