Китай призна пред света кражба на патент

Китай призна пред света кражба на патент
Разжалват виден професор заради чипа „Ханксин”
15/05/2006
Чен Джин, деканът на престижния университет „Джиаотонг”, беше освободен от длъжност и му бяха отнети всички титли и заслуги. Причината е в това, че идеята за разработения под негово ръководство микро чип всъщност се оказа крадена.
През 2003 година Чен Джин разработва нов вид „дигитален сигнален процесор” (DSP), за който се смята, че с времето може да стане водещ продукт на пазара. Нарича го „Ханксин”. Споменатият университет, както и китайското правителството застават зад откритието, като организират поредица от пресконференции и обезпечават финансово проекта.
Цифровият сигнален процесор представлява чип, който се използва при мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др. Производството на самостоятелна и рентабилна серия от подобни продукти сериозно би стимулирало китайската икономика. Китай притежава най-мащабния национален пазар за клетъчни телефони, като само за 2003 г. са внесени подобни чипове на стойност $1.2 милиарда.
Откритието за нелегитимното патентоване предизвика сериозни реакции в Китай. Правителството отхвърли „Ханксин” проекта и спря субсидиите. Университетът „Джиаотонг” определи в петък поведението на Чен Джин като „срамно” и „жалко”, съобщават от Ню Йорк Таймс.

Коментар