Майкрософт обяви нова учебна програма в Бояна

Майкрософт обяви нова учебна програма в Бояна
Национална конференция обсъжда електронното съдържание
15-05-2006
За първи път Майкрософт представи у нас новата си учебна програма „School Leader Development”. Това стана на конференцията „Информационни технологии в образованието – необходимата инвестиция в бъдещето на България”, организирана в резиденция Бояна от Майкрософт България и Синдиката на българските учители. В момента програмата се локализира от екип преподаватели от Педагогически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.
Конференцията се провежда в рамките на пет годишната инициатива „Партньори в познанието” на Майкрософт, която предвижда значими инвестиции в сектора на средното образование в България. Акцент в дискусиите е разработването на електронно учебно съдържание от учители и прилагането му в образователния процес. В конференцията участват над 200 преподаватели от системата на средното образование, представители на държавната администрация и професионалните сдружения, а също и на международни организации и на бизнеса.
Глобалната инициатива „Партньори в познанието” стартира през 2003 г. Досега по нейна линия у нас са въведени 5 учебни програми, създадени по поръчка на Майкрософт от световно признати специалисти в прилагането на ИКТ в учебния процес и локализирани български преподаватели. Обучени са над 200 старши инструктори за обучение на учители и над 3000 ръководители на учебни компютърни кабинети (по един за всяко българско училище). Открити са и 28 Академии за информационни технологии за обучение на учители във всички областни центрове на страната в партньорство с Националния педагогически център.
На 1 януари миналата година отвори врати Център за поддръжка на информационната инфраструктура, който предоставя безплатна техническа поддръжка за училищата за използваните от тях продукти на Майкрософт. През настоящата учебна година стартира пилотен проект в 25 училища, в които е въведен технологичен профил „Предприемачество и бизнес”, базиран на Майкрософт програми. Проектът се осъществява в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България.
Към момента в глобалната инициатива „Партньори в познанието” участват 101 държави, в които са обучени 1,5 милиона учители.

рубрика: Uncategorized

Коментар