ЕК глоби Microsoft с 561 милиона евро

За първи път Европейската комисия глобява Microsoft за неспазване на поет ангажимент

За първи път Европейската комисия глобява Microsoft за неспазване на поет ангажимент

Европейската комисия наложи глоба от 581 милиона евро на Microsoft. Софтуерният гигант не е спазил предписание на Комисията от 2009 г. за предоставяне на потребителите на Windows на възможност за избор на браузър по подразбиране, различен от Internet Explorer, съобщава Брюксел.

Microsoft не е поддържала тази функция в Windows 7 в периода от май 2011 г. до юли 2012 г. Комисията счита, че 15 милиона европейски потребители не са били информирани за възможностите за избор. От компанията също потвърждават, че в този период функцията не е работила.

Комисията припомня ангажимент на Microsoft в рамките на пет години да предостави на потребителите в европейската икономическа зона възможност да избират основен или допълнителен браузър чрез специален диалогов прозорец.

Подобна функция беше въведена в Windows и се ползваше с голяма популярност – до ноември 2010 г. чрез нея са заредени 84 млн. браузъра. След това обаче Microsoft наруши своето задължение, в резултат на което през юли 2012 година Европейската комисия започна разследване.

За първи път Комисията налага глоба на компанията за неспазване на поети ангажименти. При определяне на сумата са взети предвид тежестта и продължителността на нарушението. Като смекчаващо вината обстоятелство ЕК приема сътрудничеството с Microsoft, която е предоставила цялата необходима информация в хода на разследването.

По-рано този месец датското правителство предяви данъчен иск към Microsoft за над 1 милиард долара. Твърди се, че компанията си е спестила плащане на данък през 2012 г., когато закупи Navision. В края на миналата година и Великобритания поиска от Microsoft да плати данък в размер на 1,7 млрд. лири.

Коментар