IBM подари на US армията е-преводач за $45 млн.

Гигантът IBM подари на американската армия система за електронен превод на стойност 45 милиона долара, съобщи The Inquirer. Двупосочната автоматична система за разпознаване и превеждане на реч (MASTOR) ще осигури по-добро  взаимодействие между американските военни и коренното население на Ирак.
Софтуерът на MASTOR приема сигнала от микрофон, разпознава го и го превежда в зависимост от контекста на един от няколко езика, поддържани от системата. За възпроизвеждане на речта може да се използва произволна аудио подсистема.
Специалистите на Пентагона вече са тествали MASTOR и я намират за подходяща за нуждите на военните в Ирак. След решението на някои юридически въпроси, свързани с високата цена на системата, IBM ще достави на армията на САЩ в Ирак хиляда устройства за автоматично разпознаване и превод на реч, както и 10 хиляди копия на съпътстващия софтуер.
Изпълнителният директор на IBM Сам Палмисано е взел решението да “пожертва” системата MASTOR, след като е чул историята на сина на един от сътрудниците на IBM, загубил и двата си крака по време на патрулиране в иракския град Рамади.
От хиляди сътрудници на американското посолство в Ирак само шест говорят свободно арабски. Системата ще помогне и на тях да вършат по-добре работата си, при отсъствие на квалифицирани преводачи.

Коментар