САЩ и Южна Корея се договориха да търгуват без мита

   
Премахването на търговските тарифи между САЩ и Южна Корея се очаква да разшири пазарите за електрониката и технологичната индустрия. Двете страни финализираха детайлите по споразумението "Korea Free Trade Agreement" в понеделник след 10–месечни преговори.

Освен земеделски категории като американско говеждо и корейски ориз, договорът включва търговия с автомобилни продукти и потребителска електроника. Износът на САЩ на електронни продукти за Корея възлиза на 12.7$ милиарда годишно за периода 2004-2006 година, според EIA (Electronic Industries Alliance).

Работниците и производителите ще спечелят най-много от свободната търговия, според алианса EIA, който представлява 1300 американски компании – от производството на малки електронни компоненти до системи за военната и космическата индустрия. Американските технологични компании ще се облагодетелстват от споразумението, като се има предвид, че Южна Корея е седмият по големина търговски партньор на САЩ. 

Договорът е много изгоден и за корейската автомобилна индустрия, тъй като в момента азиатската страна изнася за САЩ около 700,000 автомобила годишно. С премахването на митатата може да се очаква, че корейските автомобили ще залеят САЩ.

Коментар