Apple се сблъска челно с правилата на Европейския съюз

  
Споразуменията между Apple и звукозаписните компании нарушават правилата на Европейския съюз, които забраняват ограничителни бизнес практики на територията на съюза. Това става ясно от изявление на представители Европейската комисия, огласени в последните дни.
Според говорител на комисията, проблемът се състои в това, че потребителите могат да си купуват музика от онлайн магазините iTunes само в страната, където живеят. Следователно европейците са ограничени, що се отнася до избора им откъде да си купят музика.

Освен това съществува проблемът каква музика може да се закупи и на каква цена. От Apple казват, че са имали намерение да създадат общоевропейски магазин, но исканията на музикалните компании пречат тази идея да бъде реализирана. Съществуват известни граници за правата, които компаниите могат да дадат на Apple.

Проучването на проблема от страна на Европейската комисия започна през 2005 година след жалба от страна на Британската потребителска група. Тя обвини Apple, че потребителите във Франция и Германия дават само по 99 евро цента (1.32$), за да си свалят една песен, докато тези от Острова плащат повече – 79 британски пенса (1.56$).

Европейската комисия изпрати миналата седмица официално изявление с възраженията си по темата както на Apple, така и на големите звукозаписни компании. Страните ще имат на разположение два месеца, за да отговорят на изявлението, беше съобщено от представител на комисията.

Четирите най-големи звукозаписни компании в света са Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, EMI Group и Warner Music Group. От Европейската комисия посочват, че нейният ход по никакъв начин не е свързан със сделката от тази седмица, според която EMI се съгласи да премахне антипиратската си защита на своята музика. На практика, EMI стана първата голяма музикална компания, която е решена с подобна тактика да увеличи дигиталните си продажби.

От Европейската комисия заявиха също, че не обвиняват Apple за доминираща позиция на пазара, нито пък възразяват компанията да използва DRM за музиката, която предлага.

Коментар