„Полицейският вирус” взима нови жертви

Хиляди компютри по целия свят стават жертви на т.нар. "полицейски вирус"

Хиляди компютри по целия свят стават жертви на т.нар. “полицейски вирус”

Броят на жертвите на т.нар. „полицейски вирус” нараства. По данни на PandaLabs, печално известната зловредна програма продължава да инфектира хиляди компютри по целия свят, въпреки арестите на свързани с нея лица.

Лидерът на групата от киберпрестъпници, стояща зад вируса, беше арестуван в Дубай в рамките на международна операция. Епидемията обаче продължава да се разраства, което подсказва, че с разпространението на вируса се занимават няколко групи, коментира PandLabs.

Полицейският вирус носи над 1 милион евро годишна печалба на своите създатели. Програмата е предназначена да краде пари от жертвите си, като използва заплахи и шантаж.  Последните версии на вируса дори показват изображения, прихванати с уеб камерата на потребителя, в резултат на което измамата става още по-правдоподобна.

След ареста на главатаря на бандата, в периода от декември 2012 до февруари 2013 г. броят на заразените компютри се е удвоил – от 2500 до 5000.

Повечето инфектирания са осъществени чрез набор от експлойти – приложения, които позволяват на хакерите да заразят компютъра на жертвата, изпращайки го на специална уеб страница. След това киберпрестъпниците използват дупки в сигурността на популярни програми, като например Adobe Acrobat или Java, за да получат контрол над системата.

В момента множество модификации на „полицейския вирус” циркулират в мрежата. Всички те са идентифицирани от PandaLabs като Trj/Ransom.AB.

Коментар