Сделката с Microsoft струва на Nokia 500 млн. евро

Nokia ще плати с 500 милиона евро повече на Microsoft, спрямо постъпленията, които ще получи от Редмънт

Nokia ще плати с 500 милиона евро повече на Microsoft, спрямо постъпленията, които ще получи от Редмънт

Около половин милиард евро ще струва на Nokia сделката с Microsoft, по силата на която Windows Phone стана основна платформа за смартфоните на финландския производител. Подробности за споразумението между двете компании бяха публикувани на сайта на Nokia.

Преди две години Microsoft и Nokia подписаха дългосрочно споразумение. Nokia, която губеше бързо пазарен дял, реши да заложи на платформата Windows Phone вместо на собствената Symbian в търсене на по-добро бъдеще за бизнеса си.

Договорът дава възможност на Nokia да участва в разработката на операционната система. За усилията си по придвижване на Windows Phone компанията ще получи над един милиард долара от Microsoft.

От друга страна обаче, Nokia, както и останалите производители на WP телефони, плащат лицензни такси на  Microsoft. Сметките на Nokia показват, че до края на договора лицензните отчисления към Microsoft ще надхвърлят с около 500 милиона евро сумите, които Nokia получава от своя партньор.

През настоящата година, плащанията от страна на Microsoft към Nokia все още превишават лицензните такси. Двете компании не обявиха срока на действие на договора, но от изнесената информация е ясно, че споразумението няма да изтече през 2013 г.

Коментар