Анализатори: Неразумно е фирмите да бързат с виртуализацията

   
Компаниите бяха предупредени да не бързат с усвояване на технологията за виртуализация, тъй като това може да ги направи уязвими за пробиви в сигурността.
Според анализ на Gartner, ако компаниите възприемат прекалено бързо виртуализацията, съществува голяма вероятност да бъдат пренебрегнати най-добрите практики за сигурност.

Виртуализацията се свързва най-често с едновременно използване на няколко операционни системи на един десктоп или сървър. Технологията има за цел да намали разходите и да увеличи бързината на работа. Но ако не се обърне достатъчно внимание на сигурността, според Gartner, е възможно да стане точно обратното.

Софтуерът за виртуализация представлява една обединяваща система, която може да бъде атакувана и компрометирана, поставяйки в потенциална опасност всички системи, съобщават от Gartner. От анализаторската фирма смятат и, че както всяка нова технология, така и виртуализацията ще стане цел за нови заплахи на сигурността.

Gartner предупреждава, че само използването на технологиите и най-добрите практики за осигуряване на физическото състояние на сървърите няма да може да достави достатъчни защити за виртуалните машини. Анализаторите предвиждат, че до 2009 година 60% от използваните виртуални машини ще бъдат по-зле защитени, отколкото техните физически еквиваленти.

Ще са нужни още няколко години, докато технологията еволюира достатъчно, за да бъде по-добре защитена. А докато това стане, компаниите трябва да усъвършенстват своите управленски кадри и процеси. От Gartner съветват виртуалните машини да бъдат осигурявани, преди да бъдат пускани в употреба, а в избора на софтуер водещ критерий да бъде сигурността.

Коментар