Говорeщи видеокамери въвеждат в Англия

Камерите за видеонаблюдение във Великобритания ще бъдат допълнени с говорители, за да предупреждават хулиганите и други лица, които нарушават обществения ред. Камерите ще “проговарят”, когато забележат недопустими действия, съобщи телевизия Sky News.

“Говорещите камери” са преминали успешни изпитания в Мидълзбро и ще бъдат инсталирани в още 20 града. Когато видят нарушения, операторите в контролния център да се обръщат направо към хулиганите, като включват запис на едно или друго гласово съобщение.

По думите на министъра на вътрешните работи на Великобритания Джон Рейд, камерите са предназначени за неголеми групи лица, които считат за позволено да безчинстват в градовете и да нанасят щети на собствеността.

Същевременно, противниците на говорещите камери подeха инициатива срещу министерството на вътрешните работи, твърдейки, че Големият брат е полудял.

Към момента във Великобритания са монтирани около 2,4 милиона камери за наблюдение. По думите на Ричард Томас, представител на Наблюдаващия съвет към правителството, огромното количество видео камери в страната създава атмосфера на всеобща подозрителност.

Коментар