ФБР разследва хазарта в Second Life

 
Агенти на ФБР посетиха интернет казината в Second Life по покана на създателите на виртуалния свят – Linden Lab. Идеята е агентите да изкажат свое мнение по въпроса и да споделят дали нещо във виртуалния хазарт ги притеснява и какви забележки имат за казината.

Second Life е популярен виртуален свят с милиони регистрирани потребители и разполага със собствена икономика и валута, линденски долар (Linden dollar), която може да бъде разменяна за американски долари.

От Linden Lab казват пред informationweek.com, че очакват напътствия за начина, по който да управляват хазартната дейност в Second Life, но засега не са получили ясни правила от американските власти. Правителството на САЩ все още не е взело решение дали да наложи правила върху виртуалния хазарт.

В Second Life много лесно могат да бъдат намерени хиляди казина, които предлагат покер, игрални автомати и блек–джек. Трудно е да се оцени общо каква е хазартната икономика във виртуалния свят, но трите най-големи казина за покер печелят скромната сума от 1500$ месечно, според собствениците на казината и хората, запознати с индустрията.

Вълненията във виртуалния свят съвпадат с предприетите спешни мерки от американското правителство в реалния свят, където бяха арестувани собственици на офшорни уеб сайтове за хазарт. Повечето адвокати са съгласни, че залагането с линденски долари нарушава антихазартните закони на САЩ, които се отнасят до обстоятелствата, когато “нещо, имащо стойност” са залага.

Степента на отговорност на Linden Lab обаче не е много ясна, както и не е ясно дали правителството на САЩ ще вземе спешни мерки по проблема. В своя защита, създателите на виртуалния свят казват, че правилата им забраняват нелегална дейност от страна на жителите в света.

Коментар