Apple патентова сензорен металeн панел

iPhone и други устройства на Apple скоро може да се сдобият с метални сензорни повърхности

iPhone и други устройства на Apple скоро може да се сдобият с метални сензорни повърхности

Apple получи пореден патент за технология, която може да окаже сериозно влияние върху развитието на мобилните устройства. Става въпрос за сензорно метално покритие, което реагира на механично въздействие.

С пускането на iPhonе преди шест години Apple пое курс към избавяне от механичните елементи за управление, традиционните бутони и превключватели. Оттогава технологиите за сензорно управление набират популярност, но остават и някои техни ограничения.

В частност, традиционните сензорни панели от капацитивен тип не бива да се монтират на метални повърхности, тъй като реагират на промените в електрическите свойства.

В случая с металните сензорни повърхности, инженерите на Apple предлагат да се използва принципно нова технология с датчици за механични въздействия като натиск, огъване и други деформации, съобщава Apple Insider. За различаване на естествените движения от управляващите сензорни команди системата измерва ключови показатели преди и след събитието, като по този начин определя дали то е било преднамерено.

В патента се посочва също, че металните сензорни панели могат да се използват и в лаптопи, заменяйки напълно механичните клавиатури.

Освен сензори за механично въздействие патентът описва и алтернативен начин за промяна на капацитета на обектите, които докосват сензорната повърхност. За целта, под повърхността на металния сензорен материал могат да се монтират диелектрици от рода на пяната. Съчетаването на механични и капацитивни сензори ще повиши ефективността на работа на системата и може да се използва като допълнителен инструмент за разпознаване на преднамерените и случайните докосвания.

Засега не е известно в кои свои продукти Apple възнамерява да използва новата технология. Подходящ за нея изглежда iPhone 5, който се доставя в алуминиев корпус. Подобна технология може да намери приложение и в смарт часовниците iWatch, очаквани на пазара по-късно тази година.

Коментар