Натиск срещу приватизацията на Dell

Акционери в Dell ще се опитат да предотвратят превръщането й в частна компания

Карл Айкан, притежател на 6% от акциите на Dell, може да се противопостави на приватизацията на компанията, твърдят различни източници. Наскоро инвеститорът купи 100 милиона акции на тексаския производител на компютри и макар че не е обявил целта си, мнозина анализатори смятат, че той ще работи срещу превръщането на Dell от публична в частна компания – процес, който вече е в ход.

Айкан има мощен съюзник в това начинание в лицето на компанията Southeastern Asset Management. Ако Dell бъде приватизирана, Southeastern Asset Management ще загуби поне 825 млн. долара, пише Electronista.com.

Изпълнителният директор на Southeastern Asset Management Мейсън Хокинс и по-рано критикуваше лошото управление на Dell, в която неговата компания има дял. Миналата година Айкан пък партнираше на Southeastern Asset Management по казуса с генералния директор на Cheseapeake Energy Company.

Сделката по превръщане на Dell в частна компания се нуждае от одобрението на мнозинството нейни акционери. Айкан и останалите опозиционери имат около 20% дял, което е половината от необходимото, за да бъде блокирана сделката, зад която стои основателят и CEO на компанията Майкъл Дел.

Карл Айкан все още не е коментирал своите намерения, но според източници, запознати с неговите дела, той вече се е срещнал с консултантите от специалния комитет на Dell и е поискал да бъде изплатен дивидент на акционерите. Твърди се, че основната му цел е да предотврати превръщането на Dell в частна компания.

Коментар