Nokia се опасява от Surface смартфон

В документи, подадени в Комисията по ценни книжа на САЩ, Nokia признава, че Microsoft може да пусне собствен смартфон. Подобно действие от страна на разработчика на Windows Phone – основната смартфон платформа на Nokia, ще се окаже вредно за финландската компания, съобщи  ZDNet.

“В допълнение към таблета Surface, Microsoft може да разшири своята стратегия и да започне да продава други мобилни устройства под собствена марка, вкл. смартфони. Това може да доведе до това, че Microsoft да се концентрира повече върху създаването на собствени апарати, като отслаби поддръжката на мобилните устройства за останалите производители, работещи с платформа Windows Phone, вкл. Nokia”, пише в документа.

Никога досега Nokia не е използвала подобни думи по отношение на Microsoft. Това подсказва, че пускането на Surface смартфон от Microsoft е твърде вероятен сценарий. Nokia се опасява, че Microsoft може да намали инвестициите в Windows Phone или дори да прекрати развитието на мобилната платформа.

„Ако Microsoft намали инвестициите в тази операционна система или прекрати нейното развитие, то подобни действия ще се отразят негативно на нашата стратегия по отношение на смартфоните”, пише Nokia. Подаваните в SEC документи винаги описват различни рискове за бизнеса на компаниите, но в документите на Nokia от миналата година липсват подобни опасения.

Слухове, че Microsoft подготвя Surface смартфон се появиха през миналата година. Сайтът TheVerge твърди, че софтуерната компания вече има работещ прототип на устройството. Това, разбира се, все още не означава, че ако пусне подобен продукт, Microsoft ще отслаби поддръжката към останалите производители на WP смартфони.

Microsoft постоянно разработва прототипи на най-различни устройства, които никога не излизат на пазара  – най-известното от тях е таблетът Courier. Nokia обаче е сериозно разтревожена от възможността за разрастване на хардуерния бизнес на Microsoft към смартфоните и да се конкурира с основния си партньор в този сегмент.

Коментари по темата: „Nokia се опасява от Surface смартфон”

добавете коментар...

  1. Dio

    Когато Нокиа подписаха с Майкрософт се заговори, че Майкрософт иска да ги купува, но са прекалено скъпи към момента и това е стратегия да намалят цената ако Windows Phone се провали. И в двата случая печелят, в единия обаче Нокия е печалбата. както се казва ще поживеем ще видим.

  2. LUD

    А сега дано Microsoft да пуснат собствен смартфон зада видя как Nokia се гърчат заради това че оставиха MeeGo

Коментар