Google съкращава 10% от персонала на Motorola

1200 души ще бъдат съкратени от Motorola Mobility, за да стане компанията печеливша

1200 души ще бъдат съкратени от Motorola Mobility, за да стане компанията печеливша

Google продължава реформите в своето подразделение за смартфони Motorola Mobility, за да го върне на пътя на печалбата. Интернет компанията пристъпва към нов рунд на съкращения, в рамките на който ще бъдат освободени около 1200 човека, или над 10% от персонала.

Служители на Motorola Mobility са били уведомени по електронната поща, че макар и планираните за пускане нови продукти да се оценяват оптимистично, компанията продължава да се сблъсква с трудности като големи разходи, което я прави неконкурентоспособна, предаде Уол Стрийт Джърнъл. Съкращенията ще засегнат служители на Motorola Mobility в САЩ, Китай и Индия.

В предишната кампания на съкращения, през август 2012 г., Google освободи 20% от служителите, или около 4000 души. В края на миналата година в подразделението Motorola Mobility са работили 11 113 души.

Google се споразумя с Motorola през 2011 г. да придобие нейното подразделение за смартфони за сумата от $12,5 млрд. Към момента на приключване на сделката, Motorola Mobility продължава да търпи загуби, а делът й на пазара смартфони и таблети да намалява. През третото тримесечие на 2012 г. оперативните загуби на подразделението превишиха $500 млн., а през четвъртото – над $350 млн.

Google вложи много усилия, за да помогне на Motorola Mobility да създаде устройство, което конкурира смартфоните на Apple и Samsung. Наскоро изтече информация, че компанията работи по създаване на флагмански смартфон X Phone. В същото време Google уверява, че няма даде никакви предимства на Motorola по отношение на мобилната платформа Android (разработвана също от Googlе), за сметка на останалите производители на Android устройства.

Според анализатори, Motorola Mobility е необходима на Google като застраховка, в случай, че Samsung реши да действа твърде независимо с Android. Ако се случи подобен сценарий, Google може да насочи повече ресурси към Motorola Mobility и дори да интегрира подразделението за смартфони с екипа по разработка на Android.

Коментар