HP и Lenovo се интересуват от Dell

Dell представлява интерес за конкурентите си на PC пазара HP и Lenovo

Dell представлява интерес за конкурентите си на PC пазара HP и Lenovo

Топ доставчиците на персонални компютри HP и Lenovo се интересуват от участие в приватизацията на своя конкурент Dell. В момента американският ИТ гигант е в процес на превръщане от публична в частна компания, като основна роля играе основателят и CEO Майкъл Дел, който обаче среща известна съпротива от част от акционерите.

Ръководството на Dell вече договори сделка с инвестиционния фонд за сумата от над 24 милиарда долара, по силата на която Майкъл Дел ще купи контролния пакет акции. По нова информация на Блумбърг, конкурентите HP и Lenovo също искат да придобият части от Dell.

Бордът на директорите на базираната в Тексас компания одобри сделката, но някои от акционерите, вкл. Southeastern Asset Management и T. Rowe Price Group, смятат, че уговорената цена е ниска. Потенциалните инвеститори HP и Lenovo, както и Blackstone Group, в момента изучават финансовото състояние на Dell, твърди Блумбърг.

В играта се намесва и милиардерът Карл Айкан, който, по данни на CNBC, е купил скоро 100 милиона акции на Dell и вече притежава 6% дял от компанията. Очаква се той да се противопостави на приватизацията на Dell или поне да настоява за по-висока цена при продажбата й.

Междувременно, слуховете за интерес към Dell оскъпиха акциите й. В края на миналата седмица ценните книжа на компанията поскъпнаха с 2% на борсата Nasdaq, достигайки $14,3 за акция.

Коментар