Доклад на Грийнпийс хвали Lenovo и критикува Apple

В своя нов доклад активистката организация Грийнпийс е оценила компаниите за електроника на базата на официални документи, показващи какви мерки са били взети за премахване на опасните субстанции от продуктите и от производствените процеси. Докладът на организацията се казва “Guide to Greener Electronics” и в него се отбелязва дали компаниите спазват обещанието си да рециклират своите стари продукти.

Lenovo е оценена с 8 точки от възможни 10, според доклада, данни от който са изнесени в dailytech.com. Тя е похвалена, че не използва вече опасни химикали и освен това е първата компания за електроника, която доставя услуга за глобално връщане и рециклиране, независимо къде са продавани продуктите й. Lenovo има висока оценка и защото спазва съществуващите закони за опазване на околната среда и другите, свързани с проблема, правила, предназначени да предпазват човешкото здраве и природата.

От 14-те компании, обект на доклада на Грийнпийс, Apple е на последно място с резултат само 2.7 точки. Производителят на компютри и компютърна периферия влезна в конфликт с Грийнпийс, поради неадекватни действия относно рециклирането и неспазване на сроковете за изваждане от употреба на опасните материали като BFRs (brominated flame retardants) и PVC (polyvinyl chloride).

В доклада се казва, че за мнозина е може би изненадващо да видят компанията, която твърди, че е лидер в продуктовия дизайн, да заема последната позиция в класацията. Причините за това обаче са много прости. Apple, за разлика от други компании, не е направила никакви промени в своите правила и практики за опазване на околната среда. Компанията има лоши оценки по почти всички критерии.

Sony, Panasonic и LG electronics също са посочени в доклада като едни от замърсителите. LG и Sony подписаха преди време споразумение, според което ще бъдат налагани глоби за говорене против опазване на околната среда от страна на която и да е от двете компании. Интересно е обаче, че в доклада се твърди, че двете компании публично са се обявили за поемане на отговорността от производителите за замърсяването на природата. Според тях, отговорен за финансирането на рециклирането на продуктите трябва да е производителят.

Въпреки тези публични изказвания от страна на LG и Sony, Грийнпийс обвинява двете компании, че са част от коалиция, която се противопоставя на поемането на отговорност от страна на производителя.

Грийнпийс и Apple са в лоши отношения от доста време. Миналата година демонстратори от активистката организация бяха изхвърлени от едно изложение MacExpo. Два месеца по-късно Greenpeace пусна доклад, в който определи Apple като най-лошо настроения към околната среда компютърен производител в света.

Коментар