Лазерни екрани може да заменят LCD-тата?

Списъкът на технологии за екрани се разшири с още една перспективна разработка. Калифронийската компания Novalux представи съвършено нова технология за цветни екрани с висока разделителна способност и голям диагонал – лазерен дисплей.
Според разработчиците, лазерните телевизори са по-добри от течно-кристалните (LCD) и плазмените. На първо място, те имат по-добри показатели в представянето на цветове и енергопотреблението. И освен това ще са по-евтини.
Лазерните дисплеи са следваща стъпка в развитието на проекционната технология, която използва три лазерни излъчвателя, вместо лампа и филтър. Novalux демонстрира своята технология на впечатляващ 50-инчов дисплей, производство на Mitsubishi.
На Mitsubishi обаче не се е наложило да специално да разработва нов дисплей за експеримента. Novalux просто е използвала обичаен проекционен телевизор на компанията и своята собствена лазерна технология, вместо лампа и светлинен филтър.
В резултат на експеримента значително са подобрени представянето на цветовете, стабилността на изображенията и равномерността на осветяването. Минусът на лазерните екрани е само един – неговите размери. За разлика от компактните LCD и плазмените телевизори и даже SED (дисплеи с електронна емисия на основата на повърхностна проводимост), профилът на лазерните екрани не засега не може да се нарече тънък.
Създателите на технологията са оптимисти, че още през следващата година ще излязат комерсиални продукти.

Коментар