Ще изпитват кандидат шофьорите с таблети

Електронното провеждане на изпитите е стъпка в борбата с корупцията, заяви Ивайло Московски

Електронното провеждане на изпитите е стъпка в борбата с корупцията, заяви Ивайло Московски

От днес кандидатите за шофьори ще бъдат изпитвани и с таблети, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски при представяне на новата система.

По думите му, електронното провеждане на изпитите е стъпка в борбата с корупционните практики. Системата е част от цялостната политика за въвеждане на електронни услуги в сфери от голям обществен интерес.

Това е третият етап на реформата, след като в края на 2011 година приключи вторият етап с въвеждането на система за проверка на изпитните тестове с компютър с интернет, скенер и баркод четец, а през 2010 година беше реализиран първият етап от процеса с монтирането на камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити, и осигуряване на мобилни камери за контрол на практическите изпити“, каза Московски.

От 1 март 2013 г. не по-малко от 25% от явилите се кандидати от всяка група за теоретичен изпит ще бъдат изпитани на електронни устройства. До тази дата всички учебни центрове трябва да имат възможност да подготвят кандидатите за изпити на електронни устройства.

След три години, от 1 януари 2016 г. всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове и хартиеният вариант ще отпадне. Такава е практиката в Европа, като в някои държави това е постигнато доста по-бавно, в рамките на 5-10 години.

Автошколите няма да закупуват устройствата за изпитите. Не се предвижда и промяна в цената на изпита и няма да има промяна в таксите заплащани от кандидатите. В заплащаната цена са включени и консумативите, били те листовки – хартиени или електронни листовки на таблети.

Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.

Коментари по темата: „Ще изпитват кандидат шофьорите с таблети”

добавете коментар...

  1. serafim

    dali s tableti ili ustno, sofiora se rajda takav-koyto e levak si ostava vinagi glupak-ot men pilot ne stava-dali si romin ili anglicanin nee vajno-stava vapros-ce tableta kola ne kara-vliyanie nema da ima-ako ste da izfarjis pred papata-na patiya si sofior??-obace mnogo katajiii bre debnat za pari koy e umen koy e prostak stanal katajya-day nekakvi iziskvanya i za tyah-naprimer-koyto polisay raboti na magistrala zadaljiteno da vladee ezik-EVROPA??-ILIkoyto polisay ne znae eticnya zakon-ili pravila da go mahat-PARAZITI mayi mnogoto ot polisayte sa izhvarlene-TOVA SA PALNI GLUPOSTI

  2. dada

    Е как няма да окаже влияние – проверката ще е по-бърза и лесна, без намеса на хора, няма да има разходи за печатане, а цената на таблетите в един момент ще бъде “избита”… Само че у нас някак си не е логично цената на каквото и да е да пада, независимо от причините…

Коментар