Пускат пешеходна пътека с LED осветяване

Пешеходните пътеки с LED осветление могат да станат нещо обичайно по софийските улици

Пешеходните пътеки с LED осветление могат да станат нещо обичайно по софийските улици

Иновативна пешеходна пътека с автоматично включване на осветлението ще заработи в София. Пилотният проект ще бъде реализиран на бул. Симеоновско шосе до края на март, ако бъдат събрани необходимите средства.

Специални датчици за движение на пътеката ще разпознават кога преминава пешеходец и ще включват LED осветлението автоматично за сигнализиране на водачите. В момента инициаторите на проекта от Фондация „Моят Град“ търсят дарения за неговото по-мащабно реализиране.

От организацията се надяват, ако пилотният проект е успешен, да бъдат изградени голям брой подобни системи на всички проблемни пешеходни пътеки в града.

Статистиката на столичната „Пътна Полиция” сочи, че в София шофьори блъскат средно по един пешеходец всеки ден. Освен това България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходните пътеки.

„Тази тенденция е изключително тревожна и затова ние определихме като един от нашите приоритети въвеждането на система за безопасно пресичане в столицата. Надяваме се, да получим подкрепата на гражданите, които могат да дарят средства за изграждането на пилотната система“, коментира Янко Боев от Фондация „Моят Град“.

Системата за безопасно пресичане сигнализира на водачите на превозни средства, когато на пътеката има пешеходец през нощта. Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детекторът за движение засече пешеходец, пътеката се осветява от специално предназначени за целта лампи.

Включват се и LED светлини върху пътния знак, обозначаващ пешеходната пътека, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътният знак се вижда от далече и дава възможност на водача на МПС да реагира, като намали скоростта и спре навреме. Системата работи със слънчево захранване, което освен важна за сигурността на пешеходците я прави и екологична.

Необходимите средства за осъществяване на проекта са 5 964 лв. В момента фондацията осъществява кампания за набиране на средствата, в резултат на която е събрана половината сумата. По този начин стартира производството на съоръженията, които до 22 март 2013 г. ще бъдат доставени в София в готовност за монтаж.

Останалите 50% (2 982 лв.), необходими за монтажа, пуск в експлоатация и цялостната реализацията на проекта все още не са набрани. В случай, че средствата бъдат събрани, се очаква въвеждането в експлоатация на пилотната система за безопасно пресичане да бъде реализирано около 30 март т.г.

Коментар