LED технология кара дисплея да вибрира по зони

Технологията е реализирана с помощта на решетка от девет светодиода
(снимка: Electronics and Telecommunications Research Institute)

Нова технология от специфично покритие и LED позволява дисплеите на смартфоните да осигуряват сензорна (чрез допир) обратна връзка в конкретни области на екрана.

В обикновения смартфон или таблет вибрациите се генерират от малък мотор. Това е ефективно за задачи като предупреждаване на потребителите за входящи повиквания или съобщения. Вибрациите обаче се усещат по цялата повърхност на устройството. Те не са локализирани в конкретна точка от него.

Учени от Южнокорейския изследователски институт за електроника и телекомуникации се заеха да се справят с този недостатък с гъвкав дисплей, състоящ се от сензорен филм, положен върху мрежа от малки инфрачервени светодиоди с ниска мощност.

Филмът е покрит с полимер. Този полимер абсорбира светлинната енергия и я превръща в топлинна енергия. От топлината филмът се разширява и огъва, разказва за иновативната разработка NewAtlas.

Когато специфичните светодиоди мигат и се изключват бързо в дадена област, филмът отгоре на тези светодиоди реагира чрез бързо набъбване и изравняване благодарение на затоплянето и охлаждането. Това действие се усеща от пръста на потребителя като локализирана вибрация.

Надеждата на учените е, че след като бъде доразвита, технологията може да бъде използвана в приложения като променливи брайлови дисплеи за незрящи или екранни изображения, в които потребителите могат да усетят различните текстури на различни материали.

Понастоящем учените работят за повишаване на ефективността на процеса на преобразуване от светлина към вибрация и за намаляване на енергийните нужди на технологията.

Коментар