Навигатор за незрящи излиза скоро на пазара

Навигаторът е проектиран за носене на гърди и тежи около 200 грама
(снимка: Strap Technologies)

Американски стартъп разработи навигатор за незрящи. Иновативното устройство се очаква да излезе на пазара следващата година и ще струва около 750 долара, като вече е достъпно за предварителни поръчки на по-ниска цена.

Strap Technologies, стартъп със седалище в Остин и лаборатория в Гуадалахара, Мексико, започна тестове на своя носим навигатор за незрящи. Устройството използва същия тип сензори, които се можем да открием и в самоуправляващите се автомобили – радар, лидар и ултразвуков, за да помогне на слепите хора да се ориентират по-добре в пространство.

Навигаторът е проектиран като носимо устройство – тежи около 200 грама и се носи на гърдите, като с едно зареждане на батерията може да работи в продължение на 72 часа. Strap анализира околната среда и информира потребителя за близостта на стени, стъпала, хора и неравности по тротоара.

Информацията се предава тактилно – четири каишки от навигатора вибрират, като интензивността и естеството на вибрациите зависят от близостта, местоположението на обектите и възможностите за заобикалянето им.

Навигаторът Strap помага на незрящите да преодоляват по-лесно препятствията по пътя
(снимка: Strap Technologies)

В момента навигаторът е предоставен за тестване на 250 души. Очаква се продуктът да излезе в на пазара през лятото на 2021 г. на цена от 750 долара. Устройството е достъпно за предварителни поръчки срещу $500.

Strap се нуждае от ревизия на дизайна, за да бъде готов за масово производство, казва основателят и изпълнителен директор на разработчика – Диего Роел. Най-скъпите части на продукта са радарни сензори и микроконтролери. Те се използват в безпилотни превозни средства.

Коментари по темата: „Навигатор за незрящи излиза скоро на пазара”

добавете коментар...

  1. Джони

    Има толкова много “дарители” да закупят на всички слепи хора, по една бройка от уреда! Това е истинско дарителство, не с твоите пари, събирачите на дарения, да си плащат бомбастични заплати! Пък за нуждаещите се…. АКО ОСТАНЕ.

  2. Anonymous

    Звучи супер

  3. ха

    Тези 750 долара са си очевидно дискриминация, която всъщност е директно следствие от пазарната икономика. Слепите хора са малко и затова пазарът малък и следователно цените са си високи!

Коментар