Технологична фирма създаде „Kindle за незрящите“

Bristol Braille Technology демонстрира е-четеца Canute 360 (снимка: Bristol Braille Technology / Twitter)

Британска компания планира да пусне на пазара Брайлов електронен четец за слепите хора тази година. Устройството би трябвало значително да подобри тяхното преживяване при четене на книги и да ги спаси от обемистите печатни издания.

Откакто е разработена от Луи Брайл през 19 век, азбуката на слепите – с изпъкналите точки – е донесла радостта от четенето на милиони слепи и частично незрящи хора. Но в своята печатна форма този вид шрифт не е много удобен. Книгите са големи, дебели и тежки.

Bristol Braille Technology се надява да промени това. Нейният модел Canute 360 се определя като „Kindle за незрящите“. За него фирмата твърди, че е „първият многоредов Брайлов е-четец в света, показващ девет реда текст наведнъж, или около една трета от страница с обикновен печат”.

Това означава, че трябва да натискате бутона напред на всеки 360 знака, а не на всеки 20”, пояснява пред Ройтерс Стефани Сържант, чиято компания Vision Through Sound осигурява обучение за незрящи хора и работи с Bristol Braille.

Опресняването става ред по ред, започвайки отгоре. Въпреки че отнема известно време за обновяване на всички редове, можете да започнете да четете почти веднага след като натиснете клавиша за продължение напред“, допълва Сържант.

Всеки текст, който някога някъде е бил преведен на брайлов формат, може да бъде изтеглен на Canute. Това означава, че има доволно много материал за четене за незрящите.

През последните години делът на слепите, които могат да четат брайлова азбука, е доста намалял. Това се обяснява отчасти с напредъка на технологиите за аудио-записи.

Но в Bristol Braille вярват, че четенето може значително да повиши нивото на грамотност и знанията по математика сред слепите. Окончателният Canute би трябвало да види бял свят към края на тази година.

Коментари по темата: „Технологична фирма създаде „Kindle за незрящите“”

добавете коментар...

  1. Юли

    Преди известно време имаше репортаж по наша телевизия за подобно нещо, направено от БГ ученици.

Коментар